PROFESYONELLERİN YAPTIĞI YANLIŞLAR
- Lenfödem konusunda özelleşmiş fizyoterapistleri tanımamak,
- Minimal ödemleri önemsemeyerek, geçici olduğuna hastaya inandırmak,
- Hastaya kolunu askıya alması, klasik masaj ve lenfödem için özelleşmemiş sıradan egzersizleri önermek,
- Meme kanserli hastalarda ekip çalışmasını önemsememek,
- Omuz problemleri ve ödem için klasik fizik-tedavi yöntemleri uygulamak,
- Hazır kollukları hastaya önermek ve klasik bandaj uygulamak(lenf ödem bandajları özeldir,kol pamuk ile desteklenmeden bandaj uygulaması yapılmaz)
- Ödemi medikal tedavi ile geçirmeye çalışmak,
- Lenfödem konusunda özelleşmemiş fizyoterapistin, hastanın tedavisini üstlenmesi.
HASTALARIN YAPTIĞI YANLIŞLAR
- Meme kanserinden sonra gelişen Lenfödem Terapisine gerçek anlamda yaklaşımlar ülkemizde 2000 yılından sonra başlamıştır.Yetişmiş profesyoneller azdır,hastalar bu profesyonellerin uyguladığı tedavi yöntemlerini tercih etmelidirler.
- Bası giysileri (korseler) >> LÖ konusunda deneyimli ve sertifikalı fizyoterapistlerden eğitim alınarak kullanılmalıdır, firmalardan kendi başınıza almayınız.
- (Hazır korseler boşaltım terapisi uygulandıktan sonra ya da hiç ödem gelişmemiş ise, koruyucu olarak kullanılırlar.)
- Lenf ödem için BANDAJ uygulaması bilgi ve eğitim gerektirir.Bandajlar özeldir, kola bandaj çorabı+pamuk sarımı+özel bandaj ve aksesuarlar uygulanır ve bandajın basıncı deneyimli fizyoterapistler tarafından ayarlanır. Bu konuda hastalar çok dikkatli olmalıdırlar, bilinçsiz uyguamalar ödemin başka bölgelere aktarılmasına neden olur.
- Lenfödem hayatın herhangibir döneminde gelişebilir.Hastalar ödem gelişmemiş olsa bile, risk faktörlerini daima göz önünde bulundurmalıdırlar.
- Lenf ödem gelişmiş ise, 1’ hergün boşaltım tekniklerini ve 2’ egzersizleri uygulamalısınız. 3’ Korse ya da bandaj uygulama eğitimi almalısınız. Ödem gelişmeyen hastalar egzersizlerini ihmal etmemelidirler.
- Hastalığınızın başında verilen korsenin eğer kolunuzda ödem gelişmeye devam ediyor ise, ölçüleri değişebilir ve ödem değişik bölgelere kayabilir.Fizyoterapistinizi bu durumdan haberdar etmelisiniz.
- Uçak seyahatleri ve uzun araba yoculukları için ve yürüyüş yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda eğitim almalısınız.
- Ödem bazen azalabilir, bazen artabilir. Bu sizi rahatlatmamalı ya da endişelendirmemelidir.Eğitim almışsanız daha gerçekci olacaksınız.
- Altı ayda bir fizyoterapi kontrolunu yaptırınız.
- Size önerilen ev programlarını bir yük olarak görmemeye çalışmanızı öneririz .SMLD yi televizyon seyrederken ya da duştan önce gibi, size kolay gelen zaman dilimine yayabilirsiniz.(10 dak. nızı alır.) Hastalarımız SMLD yi kendilerini okşama seansına çevirebilirler. Egzersiz ise, zaten hayatımızda olmalı.Kaliteli bir yaşam ve sağlığımız için artık bu anlayışı kabullenmemiz gerekmektedir.(20 dak.nızı alır)